Transcribathon Romania was an online citizen-science competition between transcribers from across Romania, which kicked off in Bucharest at the National Library on Tuesday 21 March 2017. Those interested in transcribing Romanian documents were invited to join the events in Bucharest, Brasov, Sibiu and Cluj. In each city, teams competed in 48-hour runs to transcribe the rich collection of Romanian documents on Europeana 1914-1918, and in particular, the beautifully-illustrated diaries of Dumitru Nistor.

Find out more about the results and winners »

Felicitări câștigătorilor și tuturor participanților! Toți au realizat o muncă minunată.
În numai o săptămână toate trei volumele manuscriselor Nistor și tot conținutul în limba română a fost transcris – în total peste 1 milion de caractere. Un mulțumesc din inimă tuturor celor 66 de participanți în cele 23 de echipe și gazdelor noastre din cele patru biblioteci.

Câștigătorii Transcribathon România la nivel de orașe sunt: Echipa București 06, Echipa Brașov 03, Echipa Sibiu 04 și Echipa Cluj 06.
La nivel național a câștigat echipa Cluj 06 formată din: Ancuța Zubașcu, Ioana Roxana Orza, Simina-Diana Șuiu și Andreea Pop.
La individual a câștiga Daniela Cristea, categoria bibliotecari și Andreea Pop, categoria studenți/elevi.

Dumitru Nistor, țăran din satul Năsăud, a fost recrutat în marina austro-ungară în 1912. Marele Război l-a găsit la bordul crucișătorului SMS Kaiserin Elisabeth în Marea Chinei. A participat la mai multe bătălii navale pentru apărarea unei colonii germane de pe teritoriul Chinei și a fost luat prizonier de către japonezi. Ținut în captivitate în lagărul de la Aonogahara până în 1919, Dumitru Nistor a scris un jurnal și a compilat două volume de poezii compuse de el însuși sau adunate de la tovarășii de luptă.
Deosebit de frumoase, ilustrate cu fermecătoare desene exotice în cerneală și acuarelă, volumele lui Dumitru Nistor sunt documente istorice valoroase. Aceste manuscrise sunt contribuția Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj la europeana1914-1918.eu

Transcribathon România vă oferă oportunitatea de a transcrie aceste jurnale ale lui Dumitru Nistor, precum și alte documente românești fascinante din Primul Război Mondial. Veniți la evenimentele organizate în orașul vostru și alăturați-vă unei echipe pentru a intra în competiție, transcriind cât mai mult posibil într-un interval de 48 de ore. Echipele câștigătoare vor fi desemnate și premiate la evenimentul final din Cluj.

Spuneți despre asta prin social media la #WW1Romania


Transcribathon România
Date și locații

Înscrieți-vă în competiție de 48 ore per oraș pe